Trženje v splošnoizobraževalni knjižnici (Knjižnica, 1989)
Pri nas največkrat o tržnosti v kulturi nimamo prav jasnih predstav. Bibliotekarji se bojijo, da bi "tržnost" škodila vzvišenemu poslanstvu knjižnice, občinski možje pa si predstavljajo, da naj knjižnica s tako imenovano "neposredno menjavo dela" več zasluži in tako razbremeni reven sklad kulturnih skupnosti. Nemški bibliotekarji so že pred nekaj leti pod pritiskom zaostrenih razmer za knjižnice začeli tržno razmišljati. Nekaj njihovih idej bom poskušala v referatu predstaviti tako, da bodo uporabne za naše razmere. Tudi delo SIK je produkcija - svoj proizvod: posredovanje dokumentov in informacij - moramo knjižnice družbi kar najbolje prodati. Če hočemo prodajati, moramo vedeti, kaj trg potrebuje - zato moramo bolj upoštevati želje in potrebe sedanjih in potencialnih uporabnikov. Skupno z drugimi družbenimi dejavnostmi konkuriramo za sredstva t.i. skupne porabe; kaj moramo storiti, da bomo v očeh javnosti postali bolj pomembni in zaželeni ? Kako preseči pretežno neugodno sliko, ki jo ima o knjižnici večina prebivalstva ? Če hočemo knjižnice prodreti z obdobja družbenega zanimanja in dobiti v družbi tisto vlogo, ki nam po pomenu našega dela pripada, moramo v marsičem temeljito spremeniti način svojega dela in razmišljanja
Keywords: marketing; splošnoizobraževalne knjižnice; Slovenia; Slovenija; uporabniki; informacije