Logika vernakularne arhitekture nasproti novemu grajenemu tkivu - Zupančič, Domen (Urbani izziv, 2004)
Vernakularna arhitektura je preverjena arhitektura, tako v času kot materialu in funkciji. Prikazana je sistemska napaka, ki se je pokazala ob izrednem dogodku - močni nalivi v kratkem časovnem obdobju. Načrtovanje in razvoj podeželja je proces, v katerem sodeluje množica strokovnjakov, uporabnikov prostora in ostalih uradov ter ustanov. V občini Kranjska Gora je bila komunikacija med občino, občani in strokovnim krogom intenzivna in kakovostna. Ocenjujem jo kot šolski primer pravilnega komuniciranja. Navkljub temu pa se je ob izrednem dogodku pokazalo nekaj šibkih členov v tej verigi - bele lise v matriki prostorskega načrtovanja.
Keywords: architecture; arhitektura; naselja; podeželje; prostorski razvoj; prostorsko planiranje; rural area; sonaravni razvoj; spatial planning; sustainable development; trajnostni razvoj