Zaznana vrednost, zadovoljstvo in zvestoba z bančnimi storitvami v Sloveniji - Pisnik, Aleksandra (Akademija MM, 2010)
Do sedaj je bila večina raziskav kompleksnih modelov zaznane vrednosti izvedenih predvsem v Združenih državah Amerike, manjši delež tudi v državah EU, nobena izmed teh pa se ni nanašala na proučevanje zaznane vrednosti bančnih storitev v tranzicijskih državah. V tem prispevku preverjamo model zaznane vrednosti bančnih storitev in njene predhodnike ter posledice na primeru Slovenije. Podatki za empirično raziskavo so bili zbrani na vzorcu 700 odjemalcev bančnih storitev v Sloveniji. Preverili smo vsebinsko veljavnost, konvergentno veljavnost, diskriminantno veljavnost in zanesljivosti konstruktov. Končni model in zastavljene hipoteze smo preverjali z modeliranjem strukturnih enačb, pri čemer smo uporabili pet reflektivnih konstruktov (cena, kakovost, vrednost, zadovoljstvo in zvestoba). Rezultati kažejo na pomembnost zaznane vrednosti v vlogi mediacijske spremenljivke. Razkrivajo tudi, da so vsi omenjeni koncepti med seboj povezani in dokaj kompleksni ter strateško pomembni za podjetja, ki poslujejo v bančnem sektorju v Sloveniji.
Keywords: bančništvo; banke; kvaliteta; potrošniki; Slovenia; Slovenija; storitve; zadovoljstvo