Unrolling, projecting, and stretching of curved surfaces into a plane - Berk, Sandi (Geodetski vestnik, 1999)
Obravnavana je problematika prikazovanja ukrivljenih ploskev na ravnini. S postopkom Delaunayeve triangulacije lahko iz niza točk tvorimo žično ogrodje ploskve. Ukrivljeno ploskev torej aproksimiramo z ravnimi trikotnimi ploskvicami. Predstavljena je metoda razpenjanja žičnega ogrodja ploskve na ravnino. Razpenjanje izvedemo tako, da vsota kvadratov linijskih deformacij vzdolž celotnega ogrodja doseže najmanjšo vrednost. Ideja zanj izhaja iz Airyjevega merila za projekcijo najmanjših deformacij.
Keywords: geodezija; kartografija; metode; projekcije