Reševanje predhodnega vprašanja v arbitražnem postopku - Gril, Timotej (Podjetje in delo, 2025)
Institut predhodnega vprašanja oziroma vprašanja glede obstoja pravice ali pravnega razmerja, od katerega je odvisna rešitev o glavni stvari, v Zakonu o arbitraži ter v večini mednarodnih pravnih aktov, ki urejajo arbitražne postopke, ni izrecno urejen. Prav tako je pravna teorija na to temo, zlasti v slovenskem prostoru, razmeroma skromna. Članek analizira uporabnost pravil za reševanje predhodnih vprašanj v arbitražnem pravu, pri čemer je posebna pozornost namenjena načelu prirejenosti in vezanosti. Razprava se v kontekstu predhodnega vprašanja osredotoča na domačo in mednarodno arbitražo ter na dejansko sposobnost arbitražnega tribunala za reševanje predhodnih vprašanj.
Keywords: arbitrability; arbitrabilnost; arbitration proceedings; arbitražni postopek; bifurcation of proceedings; načelo prirejenosti in vezanosti; predhodno vprašanje; preliminary question; principle of coordination and binding effect; razcepitev postopka