Sodobni urbanizacijski procesi - Rebernik, Dejan (Geografski vestnik, 2004)
V prispevku želimo predstaviti in ovrednotiti različne poglede in opredelitve sodobnih procesov preobrazbe urbanih območij. Preučevanje sodobnih urbanizacijskih procesov in prostorske preobrazbe urbanih območij je postala ena izmed osrednjih vsebin urbane geografije. V 20. stoletju so se pojavili in okrepili različni procesi prostorske decentralizacije in dekoncentracije prebivalstva in zaposlitve, tako znotraj urbanih območij kot med urbanimi in ruralnimi območji. Za poimenovanje in opisovanje teh procesov so se uveljavili različni izrazi: suburbanizacija, periurbanizacija, eksurbanizacija, counterurbanizacija, reurbanizacija in razpršena urbanizacija(urban sprawl). Predstavljen je tudi model urbanizacijskega cikla, ki opisuje in pojasnjuje potek urbanizacijskih procesov.
Keywords: urbana geografija; mesta; mestna jedra; obmestja; urbani razvoj; prostorski razvoj; suburbanizacija