Upravljanje človeških virov in razvoj karier v večji knjižnici - Gazvoda, Jelka (Knjižnica, 1997)
Prispevek predstavlja upravljanje človeških virov kot tisti del menedžmenta, ki vzpodbuja razvoj potencialnih zmožnosti zaposlenih za doseganje ciljev organizacije. Pri tem je bistvena drugačna percepcija zaposlenih - človek, ki dela v organizaciji, je pojmovan kot kapital in ne kot strošek. Zato je pri upravljanju človeških virov v ospredju vidik potencialne rasti in profesionalnega razvoja zaposlenih, njihovega usposabljanja za prevzemanje novih nalog in spodbujanja inovativnosti. Vodenje knjižnic postaja z uvajanjemnovih tehnologij vse bolj kompleksno, zato bodo potrebovale dovolj usposobljene ljudi, ki bodo znali modernizirati njihovo poslovanje in preseči konflikt med tradicionalno organizacijsko kulturo in zahtevami sodobnega tehnološko razvitega okolja. Avtorica predstavi različne načine aktivnega upravljanja človeških virov, ki jih lahko uporabimo tudi v večji knjižnici, kjer obstaja dovolj velik krog zaposlenih, s katerimi lahko realiziramo različne programe izobraževanja, kadrovanja, načrtovanja karier, vzpodbud in nagrad, redefiniranja in obogatitve delovnih mest in drugih oblik notranjega segmentiranja.
Keywords: Knjižnice; Management; osebje; vodenje; kadrovski potencial; kadrovski management; kadrovska politika