Vloga in možnost organiziranosti stanovanjskih sosesk pri obvladovanju pandemije - Plazar Mlakar, Manca (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2021)
V obdobju pandemije so zaradi dela in izobraževanja na domu, omejitev družbenih stikov, izolacije v družinskih in družbenih mehurčkih, omejitev javnega prevoza in drugih nastale številne družbene posledice. Primerno organizirano in urejeno bivalno okolje bi lahko omililo družbene posledice pandemije. V članku obravnavam primer stanovanjskih sosesk Nove Jarše in Murgle v Ljubljani, ki sta primera dobre prakse iz obdobja družbenega načrtovanja – celovitega družbenega, ekonomskega in prostorskega načrtovanja bivalnega okolja. Mešanje stanovanjskih, oskrbnih in storitvenih dejavnosti, sobivanje različnih starostnih skupin, ločitev motornega prometa in pešprometa, ustvarjanje javnih in zelenih površin, oblikovanje mreže otroških in športnih igrišč za različne starostne skupine tvorijo primerno platformo, ki omogoča kakovostnejšo organizacijo načina bivanja tudi v času pandemije in ukrepov za njeno omejitev. V članku ugotavljam, kateri prostorski elementi sosesk iz obdobja družbene lastnine imajo potencial, ki ga je smiselno aktivirati in razvijati ob upoštevanju pandemije. Prispevek končuje razmislek o možnostih aktivacije prostorskih potencialov in urbanističnih standardih za gradnjo stanovanjskih sosesk.
Keywords: bivalno okolje; družbena vloga; družbeno planiranje; Ljubljana; Murgle; Nove Jarše; pandemije; stanovanjske soseske