Dijakova jezikovna norma med šolo in javnostjo - Mercina, Marija (Jezik in slovstvo, 2002)
Članek je nastal kot uvodnik v razpravo "jezik ob meji, Smeri jezikovnega razvoja mladih" za Primorske slovenistične dneve v Gorici aprila 2001. Avtorica se ukvarja z vprašanjem, kako se oblikuje dijakova jezikovna norma v šoli pri pouku slovenščine in ob opazovanju rabe slovenščine v javnosti. Teoretićnemu izhodišču o jezikovni normi in ciljih pouka sledi analiza domače naloge vseh njenih učencev in iz nje izhajajoči sklepi.
Keywords: Slovene; slovenščina; jezikovne napake; jezikovna norma; srednje šole