Plačilo storitev z osebnimi podatki? - Renko, Jernej (Podjetje in delo, 2021)
Najpomembnejša novost, ki jo v evropski pravni prostor prinaša sprejetje Direktive (EU) 2019/770, je ureditev pogodb, v katerih potrošnik v zameno za dobavo digitalnih vsebin in storitev trgovcu posreduje svoje osebne podatke. Glede na vpliv, ki ga ima nova ureditev na pravo varstva podatkov, je v članku najprej opredeljeno razmerje med Direktivo (EU) 2019/770 in Uredbo (EU) 2016/679 (GDPR), nato pa so analizirani pogoji glede lastnosti (osebnih) podatkov potrošnika in modalitete njihovega posredovanja trgovcu, ki morajo biti izpolnjeni, da se ti podatki lahko štejejo za pogodbeno izpolnitev. Jedro potrošnikove obveznosti v tovrstnih pogodbah niso osebni podatki sami, temveč privolitev v njihovo obdelavo po GDPR. Avtor nadalje razpravlja o medsebojnem vplivu potrošniškega pogodbenega prava in prava varstva podatkov ter o posledicah, ki jih ima preklic potrošnikove privolitve v obdelavo osebnih podatkov (kot načelno nedisponibilna pravica posameznika) na pogodbo, sklenjeno po Direktivi (EU) 2019/770.
Keywords: consent to the processing of personal data; consumer contract law; consumer sales; DCSD; Directive (EU) 2019/770 on the supply of digital content and digital services; Direktiva (EU) 2019/770 o dobavi digitalnih vsebin in digitalnih storitev; GDPR; personal data protection; plačilo z osebnimi podatki; potrošniška prodaja; potrošniško pogodbeno pravo; privolitev v obdelavo osebnih podatkov; varstvo osebnih podatkov