Multiple masculinities in primary caregiving situations - Hrženjak, Majda (Anthropological notebooks, 2020)
Na presečišču feministične etike skrbi ter kritičnih študij moških in moškosti članek razvija alternativne interpretacije praks in stališč moških vpetih v skrbstveno delo, z namenom rahljanja spolnih binarizmov v percepcijah in konstrukcijah skrbstvenega dela. Empirična evidence zbrana v 23 individualnih intervjujih razkriva, da moški v specifičnih skrbstvenih situacijah intenzivne primarne oskrbe in v nehegemonih socialnih položajih (glede na razred, starost, zdravstveno stanje in spolno usmerjenost) do neke mere preoblikujejo dominantne norme moškosti in v skladu z logiko feministične etike skrbi vzpostavljajo skrb kot spolno nevtralno, kompleksno, politično relevantno in družbeno integrativno dispozicijo in aktivnost.
Keywords: care; childrenmultiple masculinities; critical studies of men and masculinities; feminist ethic of care; feministična etika skrbi; gender; heterogene moškosti; kritične študije moških in moškosti; skrbstveno delo; spol