Zagotavljanje spoštovanja človekovih pravic pri delovanju gospodarskih subjektov s sklenitvijo pogodbe - Čertanec, Ana (Podjetje in delo, 2015)
Avtorica teoretično obravnava problematiko spoštovanja človekovih pravic pri delovanju gospodarskih subjektov. Ker gospodarski subjekti pravno še niso zavezani spoštovati človekove pravice, se pojavlja problem, kako to zagotoviti. Eden izmed načinov za zagotavljanje spoštovanja človekovih pravic je, da bi se začele sklepati pogodbe, ki bi vključevale določbo o obveznosti spoštovanja človekovih pravic in sankcijo v primeru njene kršitve. Sklepanje takih pogodb je trenutno najboljša možnost, da so gospodarski subjekti sankcionirani za kršitve človekovih pravic, brez sankcije pa je izredno oteženo spoštovanje človekovih pravic pri delovanju gospodarskih subjektov.
Keywords: človekove pravice; gospodarske družbe; human rights; pogodbe; spoštovanje