Nomad, odpadnik, upornik - Starčević, Goran (Phainomena (Ljubljana), 2015)
Tri medsebojno povezana poglavja prinašajo premislek teoretskih konceptov nomadstva, odpadništva in uporništva, ki jih globalna civilizacija izkorišča v zlatem rudniku kulturnih industrij, tako da se mehanizmom ustrojevanja skoraj nihče ne more izogniti. Celo največje uporniške figure uspevajo nevtralizirati sebi v prid, vendar jih nič več ne izključijo, učinkovite so, ker jih vključijo. Šele jasno razlikovanje med koncepti, strategijami in taktikami (Michel de Certeau), soočenje s filozofskimi koreninami teoretskih konceptov upora nam, po Kierkegaardovenm vitezu vere in metafizičnih figurah Deleuzovega in Guattarijevega nomada, Proustovega in Deleuzeovega vajenca, Heideggrovega in Bulgakovega mojstra in Camusovih likih tujca in upornega človeka, omogoča, da se izvijemo iz prastarih iniciacij, starih pasti in najsodobnejših omrežij. Misliti stisko, pred katero je bil postavljen Abraham na gori Moriji, premisliti dolge sence, ki jih meče Platonova votlina, in se končno izviti tudi iz votline enookega Kiklopa, najstarejše prispodobe sodobne civilizacije, kjer se kot Homerjev Nihče lahko prepozna Vsak, ki še želi pristno in preprosti biti.
Keywords: filozofija; philosophy; rebellion; uporništvo; nomadism; nomadstvo; odpadništvo; heresy