Habent sua fata libelli - Ilich-Klančnik, Breda (Knjižnica, 2015)
Članek obravnava usodo osebne knjižnice bibliotekarjev in bibliografov dr. Franca Simoniča (1847-1919) in njegovega zeta dr. Janka Šlebingerja (1876-1951) v družinski hiši v Gornji Radgoni. Danes obstajajo le še ostanki nekdaj zelo bogate knjižnice, ki so jo večkratne selitve lastnikov in njihove gmotne stiske močno okrnile. Poleg domačega in tujega leposlovja je bilo v knjižnici zbrane veliko periodike, na primer popolni vezani letniki Novic, Zgodnje danice, Časa, Kresa, Vede in Ljubljanskega zvona, potem dragoceno rokopisno gradivo, stari drobni tiski, knjige iz 17. in 18. stoletja ter številne redkosti od prekmurskih knjig do tiskov v dajnčici. Za knjižnico pa ni bil pomemben le poznavalski izbor naslovov, temveč tudi videz, ki so ga na knjižnih policah ponujale prvovrstne vezave.
Keywords: osebne knjižnice; private libraries; library collections; Janko Šlebinger; cultural history; Franc Simonič; knjižne zbirke; kulturna zgodovina