Etične dileme in vprašanja v fizioterapiji - Puh, Urška (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
V prispevku je uvodoma opisan razvoj etike v fizioterapiji, ki se prilagaja spremembam poklica in družbenega okolja. Z večanjem avtonomije fizioterapevtov se povečuje tudi njihova odgovornost, katere del je zaveza za prepoznavo in spoprijemanje z etičnimi dilemami in vprašanji, ki se pojavljajo v fizioterapevtski praksi. Fizioterapevti morajo zato pogosto sprejemati etične odločitve. Kronološko so povzete in opisane etične dileme in vprašanja, s katerimi se pogosto srečujejo fizioterapevti v javnem zdravstvu, in posebnosti zasebne fizioterapevtske dejavnosti ter etika v raziskovanju. Spoprijemanje z nekaterimi etičnimi dilemami olajšajo etična načela Svetovne zveze za fizioterapijo. Kljub verjetnemu vplivu posebnosti zdravstvenih sistemov v posameznih državah na nekatere etične dileme predvidevamo, da ugotovitve iz pregledane literature vsaj delno veljajo tudi za Slovenijo, kjer ta tema še ni bila proučevana.
Keywords: code of ethics; ethical issues; Ethics; etični kodeks; etika; fizikalna terapija; fizioterapija; physiotherapy; Rehabilitation