Local leadership during the territorial amalgamation process – the case of Latvia - Stučka, Malvine (Central European Public Administration Review, 2023)
Namen: Namen članka je predstaviti vlogo županov v procesu združevanja teritorialnih enot. Izpostavljen je njihov odnos z volivci in drugimi zainteresiranimi stranmi ter proces preoblikovanja lokalne samouprave. Kot najvišji lokalni uradniki, ki uživajo podporo volivcev in poslancev, imajo župani bistveno vlogo pri izvajanju ali, nasprotno, oviranju reform lokalne samouprave. Ocena njihove vloge je nujna, saj imajo župani tako moč kot znanje in izkušnje, s katerimi lahko vplivajo na izvajanje reform lokalne samouprave. Zasnova: Članek obravnava vlogo županov pri reformah lokalne samouprave, zlasti v okviru nedavnega združevanja teritorialnih enot v Latviji. S pregledom literature in analizo rezultatov nedavnega združevanja članek raziskuje zapletene odnose, ki jih imajo župani z drugimi deležniki, ter procese preoblikovanja v njihovih lokalnih samoupravah.Ugotovitve: Študija poudarja pomen županov pri zagotavljanju učinkovitega vodenja v povezavi z reformnimi pobudami ter morebitne posledice za njihov ugled in volilne rezultate. Rezultati kažejo, da župani na proces združevanja teritorialnih enot vplivajo predvsem prek medijev, javnih posvetovanj, javnih pisem in celo prek možnosti odstopa s svoje funkcije. Akademski prispevek k znanstvenem področju: Čeprav je na voljo kar nekaj raziskav o združevanju teritorialnih enot, je vloga župana pri tem pogosto spregledana. To zlasti velja za proces, ki poteka od zgoraj navzdol, kjer ima župan še vedno pomemben vpliv na potek združevanja teritorialnih enot. V članku so na primeru Latvije predstavljene izkušnje z reformami v manjši državi. Vrednost: Raziskava prinaša dragocen vpogled v vlogo županov v procesu združevanja teritorialnih enot v Latviji in njene posledice za reformo lokalne samouprave. Ugotovitve pomembno prispevajo k obstoječi literaturi, saj celovito analizirajo vpliv župana na program reform in strategijo njihovega izvajanja.
Keywords: Latvia; Latvija; local government; local leadership; lokalna uprava; territorial amalgamation; združevanje teritorialnih enot; župani