Odprta znanost in avtorske pravice - Fidler, Ana (Knjižnica, 2024)
Eno izmed temeljnih načel odprte znanosti je odprti dostop do rezultatov javno financiranih raziskav. Avtorji oz. imetniki avtorskih pravic zagotovijo odprti dostop med drugim z ustreznim upravljanjem avtorskih pravic. Krovni zakon, ki ureja avtorsko pravico v Sloveniji, je Zakon o avtorski in sorodnih pravicah, ki je bil nazadnje spremenjen septembra 2022. Z novelo smo v slovenski pravni red dobili za področje odprte znanosti pomembni izjemi, in sicer izjemo za besedilno in podatkovno rudarjenje za namene znanstvenega raziskovanja ter splošno izjemo za znanstveno raziskovanje. Novembra 2021 je bil sprejet Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti ter maja 2023 Uredba o izvajanju znanstvenoraziskovalnega dela v skladu z načeli odprte znanosti, ki podrobneje določata zagotovitev odprtega dostopa do vseh recenziranih znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov ter drugih rezultatov, pridobljenih v okviru raziskav, sofinanciranih z javnimi viri najmanj v višini 50 %. V članku bomo podrobneje opisali zakonodajno ureditev avtorskih pravic v Sloveniji in spremembe na zakonodajnem področju, ki so povezane z odprto znanostjo. Predstavili bomo licence Creative Commons, ki so svetovno znane in pomembne za boljšo dostopnost rezultatov raziskav, širjenje znanja ter kakovost izobraževanja. Dalje bomo predstavili strategijo ohranjanja pravic in pravico do sekundarnega publiciranja kot ukrepa oz. pobudi, ki sta bili razviti za spodbujanje dostopa do publikacij in njihove ponovne uporabe ter odpravljanje omejitev, ki jih za raziskave predstavlja avtorskopravna zakonodaja.
Keywords: avtorske pravice; copyright; odprta znanost; odprte licence; open licenses; open science; pravica do sekundarnega publiciranja; rights retention strategy; secondary publishing right; strategija ohranjanja pravic