Alternativna gibanja pod nadzorom Službe državne varnosti - Šela, Ana (Studia Historica Slovenica, 2023)
Prispevek je raziskava o alternativnih kulturnih gibanjih s fokusom na osemdesetih letih 20. stoletja v Mariboru. Ob splošnem pregledu alternativne kulture na Slovenskem v obravnavanem obdobju avtorica razdela tudi alternativno kulturno dogajanje v Mariboru in prikaže delovanje tajne politične policije, Službe državne varnosti (SDV), na podlagi primera mariborske študentske revije Katedra. Raziskava temelji na že uveljavljeni znanstveni literaturi, pri analizi nadzora SDV nad kulturnim dogajanjem pa je upoštevano ohranjeno arhivsko gradivo SDV, ki ga v fondu RSNZ SRS 1931 hrani Arhiv Republike Slovenije.
Keywords: 1980-1989; alternative movements; alternativna gibanja; culture; eighties (1980s); kultura; Maribor; SDV (State Security Service); secret political police; Služba državne varnosti (SDV); tajna politična policija