Vključevanje priseljenih otrok in jezik v slovenskih šolah - Medarić, Zorana (Monitor ISH, 2024)
Prispevek naslavlja vključevanje priseljenih otrok v slovenskih šolah s poudarkom na jeziku kot osrednjem orodju vključevanja. Jezik ni le sredstvo za sporazumevanje, temveč je tudi pomemben del identitete in sredstvo za vzpostavljanje občutij pripadnosti priseljenih otrok v novem okolju. Prispevek izhaja iz analize intervjujev s šolskim osebjem in dokumentov, ki obravnavajo vključevanje v šolskem okolju na ravni obstoječih slovenskih politik. Predstavljeni so pogledi odraslih na štiri teme, ki so bile prepoznane kot relevantne v povezavi z jezikom in vključevanjem v šolskem okolju: odgovornost za vključevanje, drugačenje, hkratne prakse vključevanja in izključevanja ter otroci kot jezikovni in kulturni posredniki. Rezultati kažejo na razkorak med obstoječimi politikami, in praksami v povezavi z jezikom in vključevanjem priseljenih otrok. V dokumentih je poudarjen diskurz vključevanja in enakih možnosti, ki je odgovornost celotne šolske skupnosti, v praksi pa je (jezikovno) vključevanje predvsem odgovornost priseljenih otrok samih.
Keywords: Družbena integracija; integration; Izseljevanje in priseljevanje; jezik; language; migrant children; osnovne šole; priseljenci; priseljeni otroci; schools; Slovenija; srednje šole; teachers; učitelji