Nekaj o uporabi AdS/CFT v fiziki kondenzirane snovi - Ulaga, Martin (Matrika, 2020)
Članek povzema nekaj rezultatov s področja korespondence AdS/CFT. To je dualnost ali ekvivalenca med močno interagirujočo kvantno teorijo polja z dodatno konformno simetrijo in teorijo gravitacije v anti de Sitterjevem prostoru. Zaradi omejitev oblike članka je zgolj naštetih nekaj konceptualnih vsebin dualnosti, več pozornosti pa je namene nekaterim elementom "slovarja" za prevajanje količin iz ene teorije v drugo. Članek se začne z AdS prostorom in nadaljuje z izračunom korelatorjev v vakuumu. V drugi polovici prispevka je orisana vpeljava termodinamskih okoliščin, ki so zanimive za aplikacijo v fiziki kondenzirane snovi: končna temperatura, entropija in gostota naboja. Vsebina prispevka je sintetizirana iz več virov. Največ je črpano iz McGreevy 2009, ki tvori podlago za računske dele. Zelo uporabna in vsebinsko bistveno obsežnejša referenca pa sta mi tudi Zaanen in sodelavci 2015 ter Hartnoll, Lucas in Sachdev 2018.
Keywords: anti de Sitter space; anti de Sitterjev prostor; conformal symmetry; konformna simetrija; kvantna teorija polja; quantum field theory; teorija gravitacije; theory of gravitation