Skica za Kmeclovo literarnovedno podobo - Kocijan, Gregor (Jezik in slovstvo, 2014)
Sestavek opozarja na bistvene poteze literarne vede Matjaža Kmecla in skuša skicirati njegovo literarnovedno podobo. To počne na podlagi razčlenjevanja vsebine in metodologije njegovih samostojnih publikacij: začenja se z Novelo v literarni teoriji (1975) in končuje z monografijo o Josipu Jurčiču (2009) in pregledom Tisoč let slovenske literature (2004). Brez Kmeclovega izjemnega prispevka si ni mogoče predstavljati nadaljnjega razvoja slovenske literarne vede.
Keywords: Kmecl, Matjaž, 1934-; slovenska kniževnost; slovenska literarna zgodovina; slovenski literarni zgodovinarji; jubileji