Jezik, kulturni elementi in nabori znakov za Internetove uporabnike - Močilar, Franci (Uporabna informatika (Ljubljana), 1996)
Ljudje hočemo in potrebujemo medsebojno komunikacijo. Internet nam to omogoča,potrebno ga je približati končnemu uporabniku. Idealno bi bilo, če bi uporabnik lahko komuniciral v jeziku, ki ga uporablja v svojem domačem okolju. V praksi pa bo že veliko doseženo, če lahko glavne ukaze računalniku podajal v svojem jeziku, če bodo na njegovem računalniškem zaslonu razumljivi znaki (izbran pravi nabor znakov) in bodo elementi kulturnaga okolja (datum, ura, decimalna vejica, decimalna pika, merski sistem) predstavljeni v razumljivi obliki. Na praktičnih izkušnjah je nastal model transparentne obdelave naravnega jezika. Obsega rešitve za različne jezike sveta, glede zmešnjave kodnih tabel in naborov znakov, pretvorb med tabelami, transliteracije in internacionalizacije. Zadnji nivo modela naj bi na podlagi jezikovne analize omogočil tudi strojno preverjanje besedil.
Keywords: Internet; kodne tabele; komunikacijski jeziki; mednarodni projekti; nabori znakov; standardizacija; strojno prevajanje; transliteracija