Arhaična poezija o smrti - Ferkolj, Andrej (Primerjalna književnost, 2004)
Ta razprava je multidisciplinarnega značaja, zamišljena kot so-delovanje antropoloških, literarno-vednih in filozofskih pristopov. V uvodu oriše nekatere splošne poteze arhaičnega pesništva, pri čemer se dotika tudi vprašanja v zvezi z njegovo "literarnostjo". Izhajajoč iz Gadamerjevega hermenevtičnega modela razumevanja, se v nadaljevanju posveča arhaični poeziji s tematiko smrti. Po rekonstrukciji izvirnega horizonta se loteva interpretacije, ki se vsebinsko navezuje na nekatere vidike Heideggerjeve filozofije, in se izteče v pobudo za hermenevtično aplikacijo interpretativnih zaključkov
Keywords: literarna veda; literary science; kulturna antropologija; hermenevtika; ljudsko pesništvo; ustno slovstvo; arhaična poezija; death; smrt