La construcción de las identidades lingüísticas - Beljić, Izabela (Verba hispanica, 2015)
Prispevek s kritičnega sociolingvističnega vidika obravnava vprašanja sprejemanja, zapostavljanja in stigmatizacije govorcev družbeno manj sprejetih socialnih jezikovnih zvrsti. Posveča se pojavu jezikovnih identitet andaluzijske španščine ter zvrsti južnih govornih področij srbščine. Primerjava sorodnih pojavnosti v španščini in srbščini predstavlja orodje za raziskavo in soočenje z vprašanjem jezikovne identitete govorcev obeh jezikovnih zvrsti. S tem namenom prispevek razčleni sovplivanje med družbo, jezikom in kulturnimi modeli, kot so jezikovne ideologije, ter odnos med jezikom in družbeno močjo. Namen prispevka je pojasniti različna prepričanja, predsodke, odklonilnost, privzete vzorce in jezikovne sodbe, ki običajno spremljajo obe stigmatizirani in podcenjeni zvrsti.
Keywords: andaluzijska španščina; južna srbščina; jezikovna identiteta; stigmatizacija