Relationship between stoppage time, rally length, and selected performance variables in elite men's volleyball competitions - Görkem Işgüzar, Mehmet (Annales kinesiologiae (Koper), 2025)
Namen: Namen te je bil proučiti ter primerjati razmerja med časom prekinitve (ST) in spremenljivkami, povezanimi z uspešnostjo, ter časom izmenjave žog (RT) v elitnih moških odbojkarskih tekmovanjih v treh ligah, in sicer z omejitvami časa prekinitve in brez njih. Metode: Analizirali smo skupno 1616 izmenjav, vključno s 450 izmenjavami iz moške lige VNL (Volleyball National League) 2022, 500 izmenjavami iz finala turške lige Efeler (TL) 2022 in 666 izmenjavami iz finala italijanske lige Serie A (IL) 2022. Tekmovalni videoposnetki, ki jih je med tekmami posnel isti trener, so bili analizirani z uporabo programa Data Volley 4.03.09, iz njih pa so bili izpisani tehnični podatki, dolžine izmenjav in trenutki premora med igro. Rezultati: Analiza je pokazala pomembno pozitivno korelacijo med ST in trajanjem izmenjav v vseh ligah. Pomembna negativna korelacija je bila opazna med ST ter učinkovitostjo sprejema v ligah IL in VNL, medtem ko je bila v ligi TL ugotovljena pozitivna korelacija. Poleg tega je bila v vseh ligah opazna pomembna negativna korelacija med prvim napadom izmenjave in ST. V vseh ligah je bila ugotovljena tudi pomembna pozitivna korelacija med odstotkom žog v igri in časom prekinitve.Zaključek: Primerjava ugotovitev iz treh lig je pokazala, da je bil ST v ligi VNL znatno krajši kot v ligah TL in IL. Prepoznane so bile razlike med ligami pri spremenljivkah, povezanih s sprejemi in napadi. Rezultati kažejo, da so časovne značilnosti igre povezane s tehničnimi dosežki v elitnih moških odbojkarskih tekmovanjih.
Keywords: competition structure; izmenjava žog; obremenitev; odbojka; performance; počitek; RT; sport; ST; šport; volleyball; zmogljivost