Accola theorem on hyperelliptic graphs - Limonov, Maksim Petrovič (Ars mathematica contemporanea, 2016)
V tem članku dokažemo naslednji izrek: Če je graf ?$X$? dvolisten (nerazvejan) krov hipereliptičnega grafa roda ?$g ≥ 2$?, potem je ?$X$? ?$γ$?-hipereliptičen za nek ?$γ ≤ \frac{g-1}{2}$?. To je diskretna analogija ustreznega izreka za Riemannove ploskve. Glavni rezultat je dobljen s pomočjo Bass-Serrejeve teorije krovov grafov grup.
Keywords: automorphism group; branched covering; fundamental group; fundamentalna grupa; graf; graf grupe; graph; graph of groups; grupa avtomorfizmov; harmonic map; harmonična preslikava; hipereliptičen graf; hyperelliptic graph; razvejan krov; Riemann surface; Riemannova ploskev