Endosonography of the puborectalis muscle - interobserver comparison of the anal and vaginal ultrasonography - Sudoł-Szopińska, Iwona (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Izhodišča. Z raziskavo smo želeli primerjati rezultate analne in transvaginalne ultrazvočne preiskave. Primerjali smo tudi ocene različnih izvajalcev pri obeh preiskavah. Zanimala nas je različna vizualizacija kot tudi ocena dinamike puborektalne mišice. Bolniki in metode. Analno in transvaginalno ultrazvočno preiskavo smo opravili pri 25 bolnicah, starih od 20 do 72 let (povprečna starost 42 let). Pri vseh preiskavah smo uporabili naprave Bruel &Kjaer s 7,0 MHz vrtljivo sondo s trdo konico, napolnjeno z vodo. Vse bolnice sta pregledala dva preiskovalca z analno in transvaginalno preiskavo. Rezultati. Pri 15 (60%) od 25 bolnic je bila puborektalna mišica natančneje določena s transvaginalno preiskavo kot z analno. Oba preiskovalca sta se strinjala v tej ugotovitvi. Njuni zaključki pa so se razlikovali pri oceni funkcionalnosti puborektalne mišice pri obeh metodah raziskave: pri 4 bolnicah (16 %) sta oba preiskovalca ugotovila razlike med metodama (16 %), pri 3 pa le prvi preiskovalec (28 %). V vseh primerih sta funkcijo puborektalne mišice ocenila boljše s transvaginalno ultrazvočno preiskavo kot z analno. Zaključki. Z analno in transvaginalno ultrazvočno preiskavo ocenjujemo morfologijo in dinamično funkcionalnost puborektalne mišice. V večini primerov (60 %) je bila vizualizacija puborektalne mišice boljša pri transvaginalni metodi kot pri analni. Pri oceni funkcionalnosti puborektalne mišice so bili rezultati prvega preiskovalca pri obeh metodah protislovni v 7 primerih (28 %), rezultati drugega preiskovalca pa v 4 primerih (16 %). V vsehprimerih pa je transvaginalna preiskava natančneje prikazala funkcionalnost puborektalne mišice kot analna metoda. V 3 primerih (12 %) smo med prvim in drugim preiskovalcem ugotovili razlike v njunih ocenah funkcionalnosti puborektalne mišice.
Keywords: Anus; diagnostika; Mišice; Muscles; puborektalna mišica; Ultrasonography; ultrazvočna diagnostika; Vagina