Zasebnost in varstvo osebnih podatkov - Rudolf, Grega (Javna uprava, 2021)
Zasebnost in varstvo osebnih podatkov z vidika normativno-teoretične opredelitve in še zlasti doslednega izvrševanja predpisov v praksi tako v Sloveniji kot tudi Evropski uniji predstavljata pomembne vidike demokratične oblasti in stremljenja k dobri upravi. Toda doktrinarna razmerja niti med zasebnostjo in varstvom osebnih podatkov niti med pravicami zasebnosti in transparentnosti neredko niso jasna. Prispevek je namenjen definiranju teh konceptov, povezanih pravic in deležnikov, s kombinacijo analize teorije in raziskav, sistemskih predpisov in upravnosodne prakse. Raziskava temelji na izhodišču, da so jasni predpisi ter iz njih izhajajoč domet in postopek uveljavljanja pravic nujen pogoj za učinkovito izvrševanje ciljev normiranja in tako realizacije teh načel. Zato se preverja hipotezi, da zasebnost in varstvo osebnih podatkov v normah in praksi nista enotno opredeljena ter da se zato upravnosodna praksa bolj posveča tehtanju bolj oprijemljivim pravicam glede varstva osebnih podatkov in dostopa do informacij javnega značaja. Rezultati analiz kažejo, da se koncepta zasebnosti in varstva osebnih podatkov včasih razume vzporedno, čeprav z določenim presekom, toda varstvo osebnih podatkov pretežno pomeni (le) podmnožico širšega koncepta oziroma pravic(e) zasebnosti, kot izhaja iz Splošne uredbe o varstvu podatkov in slovenske zakonodaje ter naše in evropske sodne prakse. Zato se tudi v praksi Informacijskega pooblaščenca in slovenskih sodišč bolj ukvarja z razmerjem med varstvom osebnih podatkov in informacijami javnega značaja kot zasebnostjo in varstvom osebnih podatkov. Za sistemsko dobro upravo in izgradnjo demokratične oblasti tako tehtanje le od primera do primera ni optimalno, zato bi bilo treba v prihodnje več pozornosti nameniti konceptualnemu razvoju zasebnosti, v teoriji in praksi.
Keywords: človekove pravice; Evropska unija; good administration; informacije javnega značaja; javna uprava; legislation and case-law; osebni podatki; personal data protection; privacy; public information; Slovenia and the EU; Slovenija; sodna praksa; theory; zasebnost