Posegi v zasebnost s sodobno informacijsko tehnologijo v davčnem postopku - Zgaga Markelj, Sabina (Pravni letopis, 2025)
Nekatera pooblastila, značilna za policijo v kazenskem postopku, imajo tudi organi v nekazenskih postopkih (na primer Finančna uprava Republike Slovenije - FURS). Opaziti je mogoče podobno zakonsko in podzakonsko ureditev, vendar pa je redna sodna praksa in sodna praksa Ustavnega sodišča, Evropskega sodišča za človekove pravice ter Sodišča EU praviloma in večinoma zgrajena na presoji policijskih pooblastil. Postopoma se ta sodišča soočajo tudi s pooblastili drugih (državnih) organov, ki posegajo v zasebnost, varovano na ustavni ravni, z mednarodnimi pogodbami ter s pravom EU. Ob praviloma različnih zakonskih ureditvah teh pooblastil se odpirajo različna ustavnopravna vprašanja, med drugim v zvezi z uvozom dokazov v kazenski postopek in s pravom EU. Prispevek kritično predstavlja nekaj odločb Ustavnega sodišča, ki zadevajo pooblastila FURS, ki pomenijo poseg v zasebnost z uporabo sodobne informacijske tehnologije; odločbo U-I-217/19 z dne 1. junija 2023 o odvetniški zasebnosti v davčnem postopku, U-I-33/23 z dne 16. maja 2024 o uporabi GPS-sledenja za namene finančne preiskave ter U-I-11/20, Up-85/20 z dne 3. oktobra 2024 o tem, ali je mogoče potegniti enačaj med spletnim in fizičnim prostorom. Prispevek se sklene s presojo uvoza dokazov iz nekazenskih v kazenski postopek.
Keywords: davčni postopek; EU law; informacijska zasebnost; information privacy; komunikacijska zasebnost; pravo Evropske unije; privacy of communications; reasonable expectation of privacy; tax procedure; utemeljeno pričakovanje zasebnosti