Nobelova nagrada za fiziko 2016 - Žitko, Rok (Obzornik za matematiko in fiziko, 2017)
Nobelova nagrada za fiziko je bila podeljena trem teoretičnim fizikom, ki so s koncepti in orodji iz topologije kot prvi ugotovili, da se lahko različne faze snovi med seboj razlikujejo ne le po svojih simetrijskih lastnostih, temveč tudi po topološkem redu. Razložili so, kako pride do faznih prehodov brez zloma simetrije v dvodimenzionalnih sistemih, v katerih kot možne vzbuditve nastopajo vrtinci, kako kvantizirana prevodnost v kvantnem Hallovem pojavu prikaže topologijo pasu zasedenih stanj ter v čem se razlikujejo spinske verige s celoštevilskim in polceloštevilskim spinom
Keywords: fazni prehodi; fizika; Nobelova nagrada; topološki red