Refactoring - preoblikovanje programske opreme - Grajfoner, Uroš (Uporabna informatika (Ljubljana), 2000)
Spreminjanje obstoječe programske kode zaradi dodajanja nove funkcionalnosti se lahko izvaja z natančno izbranimi in definiranimi koraki. Takemu procesu pravimo preoblikovanje programske kode. Izvaja se združeno z drugimi razvijalskimi aktivnostmi, pri ekstremnem programiranju pa je bistveni del razvojnega procesa. Z njim programska struktura postane razumljivejša, jasnejša, pravilnejša in fleksibilnejša za dodajanje nove funkcionalnosti. Proces je podprt z avtomatiziranim testiranjem. V najboljšem primeru se procesizvaja avtomatsko z orodji za preoblikovanje. Preoblikovanje zbija ceno spremembe obstoječega sistema in povečuje njegovo preglednost.
Keywords: ekstremno programiranje; preoblikovanje; programska koda; programska orodja