Unterschiede zwischen den deutschen Aussprachewörterbüchern - Vremšak-Richter, Vanda (Vestnik za tuje jezike, 2010)
Ob nedavnem izidu doslej najobsežnejšega nemškega slovarja izgovorjave Deutsches Aussprachewörterbuch (v nadaljevanju DAWB) avtorica predstavi nekatere razlike med obstoječimi slovarji izgovorjave nemške standardne izreke, pri čemer posebej izpostavi pomanjkljivosti fonetičnega slovarja Duden-Aussprachewörterbuch, ki je trenutno (žal) še vedno edini na našem tržišču dosegljivi tovrstni slovar. V primerjavo je vključen tudi vzhodnonemški slovar Großes Wörterbuch der deutschen Aussprache, ki je predhodnik novega slovarja. DAWB zagotovo predstavlja merodajno referenčno delo, na katerega smo dolgo čakali, saj temelji na dolgoletnih obsežnih (socio)fonetičnih raziskavah nemške standardne izreke in predstavlja normo, ki jo uporabljajo materni govorci nemščine. Razlike v fonetični transkripciji omenjenih treh fonetičnih slovarjev zadevajo predvsem dvoglasnike, samoglasnike v nenaglašenem izglasju, a-je, realizacijo soglasniškega r, nezlogotvorne samoglasnike, zlogotvorne soglasnike, prilikovanje po nezvenečnosti in vezavo dveh istih soglasnikov na zlogovni meji.
Keywords: German; nemščina; enojezični slovarji; izgovorjava