Spol - jezikovni sistem in ideologija - Vidovič-Muha, Ada (Slavistična revija, 2019)
Razprava v pretežnem delu razčlenjuje urejevalno načelo jezika, se pravi njegov slovnični, vezivni segment, znotraj katerega ima pomembno vlogo jezikovna kategorija spola; dosega jo z besedilnim aktiviranjem svoje slovarske vrednosti. - Izpostavljeno je kritično razmerje do trenutno aktualnega stališča, da je razgradnja jezikovnega izraza pot do družbene enakovrednosti žensk
Keywords: anthropocentricity of gender; antropocentričnost spola; družbenost spola; jezikovna kategorija; language category; naming functions; ordering functions; poimenovalno načelo; Slovenian language; slovenščina; social aspect of gender; urejevalno načelo