Poskus orisa učinkov jugoslovanske politike na diplomatsko dogajanje v obdobju 1945-1947 - Vodušek Starič, Jerca (Acta Histriae, 1998)
Namen tega dela je bil v diplomatskih dokumentih dveh zahodnih velesil (National Archives v Washingtonu in Public Record Office v Londonu - jugoslovanski so nedostopni) ugotoviti podrobnosti o dogovarjanju glede spornih vprašanj zahodne meje (npr. Gorica) v letih 1945-1947. Gradivo samo pa je pokazalo, da so v teh pogovorih in stikih ameriških in britanskih diplomatov v Beogradu bili v ospredju drugi problemi in da so odnosi bili vse prej kot dobri
Keywords: 1945/1947; Jugoslavija; meje; politics; politična zgodovina; politika; Yugoslavia