The nature of early farming in Central and South-east Europe - Bogaard, Amy (Documenta Praehistorica, 2004)
V članku povzemamo modele za poljedelstvo in živinorejo v neolitski Evropi in pregledamo ustrezne podatke s treh področij: zahodni aluvialni pas v alpskem predgorju; Panonska nižina; južni Balkan in Grčija. Intenzivno mešano kmetovanje(v malem obsegu, obdelovanje zemlje z intenzivnim ročnim delom, manjše črede) se kaže kot najverjetnejši model po vseh treh območjih. Takšna enotnost je na nek način nenavadna glede na različne klimatske razmere po Evropi, arheološko različnost naselbin in oblik hiš itd. Menimo, da raznolikost oblik neolitskih naselbin (jedrne proti razpršenim, 'tell' proti 'ravnim' najdiščem) ne kaže na zelo različne načine kmetovanja, ampak bi jo morali razumeti kot različne drubene permutacije istega temeljnega vzorca kmetovanja.
Keywords: Central Europe; srednja Evropa; jugovzhodna Evropa; arheološke najdbe; neolitik; naselja; kmetijstvo; agriculture; poljedelstvo; animal husbandry; živinoreja