Development of close to nature forestry and the role of ProSilva Europe - Schütz, Jean-Philippe (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2011)
V prispevku predstavljamo različne vidike sonaravnega gozdarstva in razloge za njegov uspeh v praksi. Razlogi za uspeh so v uporabi naravnih procesov (i.e. biološka racionalizacija), s katerimi laže dosegamo večnamenske cilje gospodarjenja. Tako najlaže ohranjamo visoko kakovost naravnega okolja, optimalne habitatne razmere in biotsko raznovrstnost gozdov. Dobre prakse kažejo, da je sonaravno gozdarstvo pravi model za usklajevanje večnamenske rabe gozdov v modernih družbah, vključno z dobrim upravljanjem ogljika.
Keywords: biodiverziteta; gojenje gozdov; habitati; prebiralni gozd; sonaravni razvoj