Razvoj družbenih študij znanosti in tehnologije - Mali, Franc (Teorija in praksa, 2013)
Prispevek se ukvarja z nekaterimi vidiki razvoja družbenih študij znanosti in tehnologije na Fakulteti za družbene vede kot osrednji družboslovni fakulteti v Sloveniji. Predstavljeni so začetki bolj teoretsko, tj. filozofsko in sociološko fundiranih preučevanj znanosti, ki so se postopoma, v skladu s trendi razvoja drugje v svetu, usmerila v interdisciplinarno in empirično naravnana raziskovanja. Tako da danes upravičeno govorimo o razvoju družbenih študij znanosti v širšem in ne zgolj o sociologiji znanosti v ožjem pomenu besede. Glede na to razvojno paradigmo so v ospredju zanimanja predvsem nekatera vprašanja o intelektualnih izvorih družbenih študij znanosti in tehnologije pri nas in v svetu ter njihova umeščenost v akademski in širši družbeni prostor. Predstavljena pa je tudi ocena o perspektivah njenega razvoja v prihodnje.
Keywords: družbene znanosti; Družboslovne študije; Faculty of Social Sciences; Fakulteta za družbene vede; Ljubljana; New technologies; Nove tehnologije; Science; Science policy; Social studies; Sociologija znanosti; Sociology of science; Znanost; Znanstvena politika