Characterisation of outgassing contact materials for miniature relays - Koller, Lidija (Informacije MIDEM, 1994)
Sistematično smo raziskovali hermetične releje z AgCdO (AGPHOR lot folija) in PdAg30 elektrokemijsko pozlačenimi kontakti. Eksperimentalni vakuumski sistem, ki smo ga uporabljali, je bil konstruiran in narejen na našem inštitutu. Dodatno smo ga opremili s kvadrupolnim masnim spektrometrom za analizo preostale atmosfere v relejih. Pred dokončno inkapsulacijo smo preiskovane releje razplinjevali nekaj ur pri konstantni temperaturi 125°C v vakuumu 1X10zgoraj-5 mbar. Vsako uro smo analizirali atmosfero v relejih. V izmerjeni mečanici plinov smo odkrili vodik, ogljikov monoksid, ogljikov dioksid, vodno paro, ostanke kemijskih čistil (etanola in trikloretilena) in klorovodike. Analiza je pokazala, da je koncentracija plinskih nečistoč odvisna od materialov samih, pa tudi od njihove obdelave v različnih tehnoloških postopkih.
Keywords: Electronika; elektronika; kontaktna upornost; lastnosti; materiali; releji; sestavni deli