The influence of geology on elevated radon concentrations in Slovenian schools and kindergartens - Popit, Andreja (Geologija, 2002)
Iz podatkovne baze 1600 koncentracij radona v slovenskih vrtcih in šolah, ki je nastala v okviru Slovenskega nacionalnega radonskega programa, je bilo izbranih 76 trenutnih koncentracij radona iz tistih vrtcev in šol, v katerih je bila presežena dopustna koncentracija 400 Bqmsup(-3). Najdena je bila povezava med koncentracijo radona v igralnicah oziroma učilnicah in geološko zgradbo kamnin pod temelji zgradb (vsebnost urana, prepustnost, poroznost, tektonski prelomi) ter kakovostjo temeljne plošče.
Keywords: geološka zgradba; ionizirajoče sevanje; otroški vrtci; radioaktivnost; radon; Slovenia; Slovenija; šole; tla