Nastavki umetne inteligence v likovnosti in etika njihove uporabe - Smolič, Nataša (Annales. Series historia et sociologia, 2025)
Članek obravnava problematiko uporabe generatorjev umetne inteligence kot obliko pasti, ki lahko kreativnega posameznika zavede v ponarejanje. Pojasnjuje problematiko avtorstva in prilaščanja v likovni umetnosti. Primerjalno problematizira izobraževanje na umetniških akademijah, kjer še danes poučujejo v smislu zgledovanja po starih in sodobnih mojstrih. Omenja uporabe tehničnih pripomočkov na področju likovnih umetnosti in jih primerja z najnovejšo tehnologijo. Opisuje primere dobre prakse interdisciplinarnega sodelovanja umetnostnih strok in umetne inteligence v restavratorskih in raziskovalnih posegih na področju kulturne dediščine. Omenja možnosti iskanja novih idej in spodbude kreativnemu uporabniku na področjih likovne umetnosti. Poudarja obljube pomoči v učnem procesu in hkrati izpostavlja problematiko etike uporabe umetne inteligence v izobraževanju.
Keywords: appropriation; creativity; cultural heritage; ethics; etika; fine arts; forgery; kreativnost; kulturna dediščina; likovna umetnost; ponarejanje; prisvajanje