Opredelitev izbranih usnjarskih polimernih mastilnih sredstev - Makovec-Črnilogar, Vesna (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Polimerna mastilna sredstva so specialna usnjarska pomožna sredstva, ki se med mokrim dodelavnim postopkom vežejo na usnjeno snov in imajo polnilne, mastilne in hidrofoben učinke. V osnovi so modificirani vodorazredčljivi polimeri z nizko molsko maso. Vzorcem štirih izbranih polimernih mastilnih sredstev smo določili suho snov, žarino in ugotavljali topnost v organskih topilih. Okvirno kemijsko sestavo smo določili z infrardečo spektroskopijo (IR) ter ?$^1$?H in ?$^{13}$?C jedrsko magnetno resonanco (?$^1$?H in ?$^{13}$? C NMR). Ugotovili smo, da so analizna mastilna sredstva polimeri akrilnega tipa z različnimi stranskimi skupinami.
Keywords: usnjarstvo; mastilna sredstva