Zaposleni "v prvih vrstah" kot ključni element tržnega komuniciranja v knjižnicah - Štular Sotošek, Karmen (Knjižnica, 1999)
Prispevek v uvodu predstavi sodobni marketinški koncept, ki si za svoj naravni biotop izbira storitvene dejavnosti, kamor sodijo tudi knjižničarsko-informacijska središča. Najpomembnejša posebnost storitve je človeški faktor, zato avtorica osrednjo pozornost nameni tistemu elementu komunikacijske strategije, ki zadeva komunikacijsko vlogo knjižničarskega osebja, ki neposredno izvaja storitve. Njihov proces izvedbe storitev pomembno določa kvaliteto storitev celotne organizacije. Knjižnice, ki želijo maksimizirati družbeni ugled in odnos s končnimi uporabniki, morajo kot pomemben komunikacijski kanal pri trženju svojih storitev upoštevati še prostor izvajanja storitev.
Keywords: knjižnice; marketing; trženje storitev; tržno komuniciranje