Fiesta de mamacha Cocharcas - Poredoš, Miha (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2013)
Praznovanje vaške zaščitnice Device Kočarkanske v Sapallangi predstavlja najpomembnejše dneve koledarskega leta in se je iz Bolivije preko trgovskih poti preneslo v Peru. Nadomestilo je predkolonialno spomladansko praznovanje boginje plodnosti Coya Raymi. Prebivalci vasi z različnimi zadolžitvami med praznovanjem skrbijo za ohranjanje in obnavljanje vzajemnosti med Devico in skupnostjo. To dosežejo z udeležbo pri organizaciji in izvedbi praznovanja: kot zaščitniki podob, pokrovitelji plesnih skupin, plesalci folklornih plesov ali na kak drug način. Uspešno sodelovanje pri praznovanju krepi vezi med posamezniki in skupnostjo, ustvarja in potrjuje njihove družbene statuse in etnično identiteto. Pri tem je nujno potrebna distribucija bogastva in obilja, ki se manifestira tudi skozi folklorne plese. Ta način darovanja in češčenja Device Marije omogoči nov cikel akumuliranja materialnega bogastva, ustvarja občutek vzajemnosti in povezanosti ter ohranja in obnavlja kolektivnispomin skupnosti.
Keywords: ethnology; etnologija; anthropology; antropologija; Peru; ljudska verovanja; ljudski prazniki; rituali