Uporaba eksperimentalne ekonomije za oceno omejene finančne racionalnosti - Ule, Aljaž (Teorija in praksa, 2018)
Z laboratorijskim poskusom s človeškimi subjekti in realnimi zaslužki raziskujemo meje klasične ekonomske ideje o racionalnosti posameznikov. Prostovoljci, razdeljeni v tri skupine, v katerih je bilo med 14 in 16 študentov, so dobili možnost izbire med loterijo s 50-odstotno možnostjo, da osvojijo 5 evrov, in enakovredno, vendar drugače uokvirjeno loterijo z dodatnim bonusom. Medtem ko ekonomska teorija postulira, da bi racionalni posamezniki morali vedno izbrati loterijo z bonusom, opazimo, da skoraj 50 % udeležencev tega ne stori. Na opazovane odločitve ne vpliva niti spol niti študijska smer udeležencev poskusa. Poskusi so bili pripravljeni v skladu s pravili eksperimentalne ekonomije, po katerih morajo biti vse ključne odločitve realne oz. "salientne". To pomeni, da ni bilo nobenih hipotetičnih odločitev in so imele vse odločitve realne denarne posledice za udeležence. Na ta način je naša eksperimentalna ekonomska metoda povečala zunanjo veljavnost rezultatov poskusa.
Keywords: Decision making; Eksperimentalna ekonomija; Experimental economics; Odločanje; Racionalnost; Rationality