Etika v sodobni britanski dramatiki - Troha, Gašper (Primerjalna književnost, 2017)
V devetdesetih letih je v Veliki Britaniji nastajala dramatika, ki jo je kasneje Aleks Sierz poimenoval gledališče "u fris". Njena glavna značilnost je bil šok, ki so ga dosegali s prikazovanjem skrajnih tem na odru (posilstva, umori, zloraba drog, psihično mučenje ...). Je ob takšnih tekstih sploh mogoče razpravljati o etiki? Gledališče "u fris" je zaznamovalo tudi kasnejšo britansko in evropsko dramatiko, ki pa ni več tako radikalna v prikazovanju mučenja na odru. Kakšne so možnosti etične razsežnosti teh besedil, ki pa nastajajo v skrajno deziluzioniranem svetu? Razprava analizira Razdejane Sarah Kane in V Republiki sreče Martina Crimpa, da bi prišla do odgovora na vprašanje, kako je etična dimenzija vpisana v te drame in koliko je ta možnost etike prepričljiva za sodobnega bralca/gledalca.
Keywords: Kane, Sarah, 1971-1999; literature and ethics; Crimp, Martin, 1956-; English drama; "in yer face" theatre; literatura in etika; angleška dramatika; gledališče "u fris"