Diagnostic value of pneumoperitoneum on plain abdominal film - Frković, Marija (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Izhodišča. Pneumoperitonej imenujemo prisotnost zraka izven širine lumna črevesa in je najvažnejši dokaz perforacije črevesa pri rentgenskem slikanju abdomna na prazno. Perforacija je lahko spontana ali pa posledica poškodbe. Najpogostejši vzrok spontane perforacije je razjeda želodca ali dvanajsternika. Zato je bil namen naše raziskave preveriti diagnostično vrednost pneumoperitoneja pri rentgenskem slikanju abdomna na prazno. Bolniki in metode. V retrospektivni raziskavi smo analizirali 79 bolnikov, ki so bili v dvoletnem obdobju (1998-1999) napoteni v našo bolnico in operirani zaradi perforirane razjede želodca ali dvanajsternika. Preverjali smo diagnostično vrednost rentgenske slike abdomna na prazno, predhodno narejene na bolnikih v stoječem polažju; leže na hrbtu in leže ne levem boku. Rezultati. Deset (12,66%) od 79 bolnikov je bilo operiranih brez predhodne radiološke diagnostike. Pri 16 (87,34 %) bolnikih smo naredili radiološke preiskave, 53 (76,81 %) pa jih je imelo začetne znake pneumoperitoneja pri slikanju abdomna na prazno. Zaključki. Najpogostejši vzrok pneumoperitoneja je bila perforiranarazjeda dvanajsternika pri starostnikih. Najpogostejši rentgenološki znak pneumoperitoneja pa je bila srpasta kolekcija zraka pod trebušno prepono.
Keywords: abdomen; črevesje; Peptic ulcer perforation; Peptični ulkus, perforacija; perforacija; pneumoperitonej; Pneumoperitoneum; Pnevmoperitonej; Radiography; rentgenska diagnostika