Gornje mesto Bogomira Magajne - Jan, Zoltan (Slavistična revija, 2006)
Ob upoštevanju predhodnih analiz, med katerimi zavzemajo posebno mesto raziskave Franca Zadravca, prispevek razčleni razlike med prvo (1932) in drugo (1935) knjižno izdajo romana Gornje mesto Bogomira Magajne. Osvetljuje tudi zgradbo dela ter pisateljevo razumevanje poslanstva umetnika, tako da se pokažejo osnovne značilnosti pisateljeve poetike. Druga izdaja je hote ali nehote premaknila temeljno sporočilo iz območja generacijskega romana v sfero individualnega (avto)biografskega.
Keywords: autobiographic novel; avtobiografski roman; ekspresionizem; expressionism; generacijski roman; generational novel; Magajna, Bogomir, 1904-1963; novel; roman; Slovene literature; Slovene literture; Slovene prose; slovenska književnost; slovenska proza; Zadravec, Franc, 1925-