Končna sanacija plazu Slano blato nad Lokavcem pri Ajdovščini - Ribičič, Mihael (Geologija, 2002)
Sanacija tako velikega plazu kot je Slano blato je zelo zahtevna. Plaz se obnaša kot viskozni blatni tok, kadar je plazeča masa popolnoma saturirana z vodo in kot zaporedno plazenje zemeljskih plazov, kadar je saturacija zemljin v gibanju z vodo nižja. Osnovni cilj sanacije mora torej biti preprečevanje vtekanja vode v plazino in osuševanje plazine. Za že zdrsele mase, v količini okoli 200.000 m3, ki so se nakopičile na spodnjem delu grape nad vasjo, je prišel v upoštev le njihov odvoz na deponijo. Ostali ukrepi končne sanacije pavsebujejo odrivanje plazečih mas na boke plazu, izgradnjo manjših pregrad zazadrževanje lokalnih mas in izdelavo globokih drenažnih reber na gornji strani plazu. Končna sanacija predvideva ureditev površine in njeno posaditev z rastlinstvom.
Keywords: Ajdovščina; geološke raziskave; plazovi; sanacija; Slano blato; zemeljski plazovi