Annotated lexicon for sentiment analysis in the bosnian language - Jahić, Sead (Slovenščina 2.0, 2023)
Prispevek predstavlja prvi razpoloženjsko označeni leksikon bosanskega jezika. Postopek in metodologija označevanja sta predstavljena skupaj s študijo uporabnosti, ki se osredotoča na jezikovno pokritost. Sestava izhodišča je bila izvedena s prevajanjem slovenskega označenega leksikona in kasnejšim ročnim preverjanjem prevodov in oznak. Jezikovna pokritost je bila preverjana z uporabo dveh referenčnih korpusov. Bosanski jezik še vedno velja za jezik z malo jezikovnimi viri. Za bosanski jezik je na voljo referenčni korpus, ki ga sestavljajo samodejno preiskane spletne strani, vendar so avtorji ugotavljamo, da korpus z jasnim časovnim okvirom vsebnega besedila ni dosegljiv. Z zbiranjem novic z več bosanskih spletnih portalov je bil sestavljen korpus sodobnih besedil. V raziskavi sta bili uporabljeni dve metodi jezikovnega pokrivanja. Pri prvi je bil uporabljen frekvenčni seznam vseh besed, ekstrahiranih iz dveh referenčnih korpusov bosanskega jezika, druga metoda pa je prezrla frekvence kot glavni dejavnik pri štetju. Izračunana pokritost po prvi predstavljeni metodi za prvi korpus je bila 19,24 %, drugi korpus pa 28,05 %. Druga metoda daje 2,34 % pokritost za prvi korpus in 6,98 % za drugi korpus. Rezultati študije predstavljajo jezikovno pokritost, ki je primerljiva s znanimi metodami na tem področju. Uporabnost leksikona je bila dokazana že s primerjavo na Twitterju.
Keywords: Affirmative and non-Affirmative words (AnAwords); analiza sentimenta; annotation; bosanski leksikon; Bosnian lexicon; corpus; korpus; logaritemska verjetnost; log-likelihood; označevanje; potrdilne in nepotrdilne besede (PnPbesede); sentiment analysis; stopwords; ustavne besede