Telesna vadba žensk po porodu - Prevodnik, Eva (Šport (Ljubljana), 2024)
Namen raziskave je bil ugotoviti stopnjo ozaveščenosti in znanja o poporodni vadbi, ki ima številne pozitivne učinke na okrevanje žensk po porodu, njihov življenjski slog in samopodobo. S spletnim vprašalnikom 1KA smo anketirali 575 porodnic iz različnih slovenskih krajev. Podatke smo nato obdelali z računalniškim programom IBM SPSS Statistics. Ugotovili smo, da je najpogostejši dejavnik za izvajanje telesne dejavnosti po porodu dobro počutje; sledijo boljša samopodoba, več energije in izguba telesne mase. Največje ovire za telesno dejavnost so utrujenost porodnice, pomanjkanje časa zaradi nove vloge in prisotnost bolečin. Njihove najpogostejše težave so bolečine v križu, prevelik razmik trebušnih mišic in urinska inkontinenca. Za telesno dejavnost po porodu se ženske najpogosteje odločajo po šestih tednih od poroda, ko je opravljen prvi ginekološki pregled, in sicer se jih največ sprehaja z vozičkom in dela vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Porodnice večinoma poznajo pravilno izvajanje teh vaj. Navajajo, da so večino informacij o osnovnih poporodnih vajah dobile na spletu in da so bile o tem najmanj informirane v ginekološki ambulanti pred porodom. Z raziskavo smo ugotovili, da telesna dejavnost pozitivno vpliva na kakovost življenja porodnic.
Keywords: exercise; mental health; nosečnost; obdobje po porodu; physical activity; poporodno obdobje; postpartum period; pregnancy; sport; šport; telesna dejavnost; telesna vadba